Music Sphere channel

Watch live streaming video from musicsphere at livestream.com
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μύθοι και αλήθειες για τα κλειστά επαγγέλματα !!

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η πρώτη σύσκεψη της επιτροπής η οποία θα ανοίξει το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Την επιτροπή θα αποτελούν σε πρώτη φάση οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Σ. Τραυλό.

Αμεση προτεραιότητα της επιτροπής είναι να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση η οποία έχει δημιουργηθεί ­ και για την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι άμοιρο ευθυνών ­ γύρω από τα κλειστά επαγγέλματα και τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί. Εμφαση θα δοθεί αφενός στην καταμέτρηση των κλειστών επαγγελμάτων και αφετέρου στον περιορισμό ­ όσο αυτό είναι εφικτό ­ των δικαιολογητικών που χρειάζονται για την άσκηση ενός επαγγέλματος ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην αγορά εργασίας πάντως εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι αδέξιες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου προκάλεσαν ακόμη και πανικό σε μεγάλες ομάδες επαγγελματιών. Το θέμα «άνοιξε» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό ή για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αναστάτωση σε πολλούς κλάδους επαγγελματιών, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι οδηγοί ταξί, οι συμβολαιογράφοι, οι φαρμακοποιοί αλλά και οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ιδιαιτέρως στις πιάτσες των ταξί οι τιμές για κάποιο διάστημα υποχώρησαν εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, καθώς αρκετές μάντρες αγόρασαν άδειες ταξί σε χαμηλές τιμές και τις κράτησαν για να τις πουλήσουν αργότερα, όταν οι τιμές θα επανέλθουν (αν επανέλθουν...) στα χθεσινά επίπεδα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτά τα φαινόμενα πανικού υποχώρησαν σημαντικά μετά τις πρώτες ημέρες, καθώς έγινε αντιληπτό ότι οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιηθεί στα κλειστά επαγγέλματα θα γίνει μόνο κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπλέον, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας όσο κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία των δικαιολογητικών και όχι να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί μονόδρομο για την αγορά εργασίας, καθώς ο ανταγωνισμός τον οποίο θα προκαλέσει η είσοδος νέων επαγγελματιών θα μειώσει σημαντικά τις τιμές, ενώ παράλληλα θα δώσει ώθηση στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η συγκράτηση των τιμών αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τους οποίους σημειώνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες προκαλούν αναπόφευκτα έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Δεδομένο θα είναι και το όφελος για την απασχόληση. Η ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εξάσκηση ορισμένων επαγγελμάτων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών που υπάρχουν θα αποτελέσουν ανοιχτή πρόσκληση για χιλιάδες νέους κυρίως ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν σε χώρους οι οποίοι σήμερα δείχνουν ­ και ήταν ­ σχεδόν απαγορευμένοι.

Αυτό άλλωστε ήταν και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε κλιμάκιο του ΟΟΣΑ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα προκειμένου να μελετήσει την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Οργανισμού, μόνο μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας (για την οποία ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί, σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, περιορισμοί) θα ενισχυθεί η απασχόληση και θα καταπολεμηθεί η ανεργία.


Στις πιάτσες των ταξί «άνοιξε» η σύγχυση και ο πανικός μόλις ακούστηκαν οι δηλώσεις περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Οι ιδιοκτήτες ταξί «πάγωσαν» και άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα αλλάξουν οι όροι, ο αριθμός και οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών ταξί, αν θα βρεθούν μπροστά σε νέες συνθήκες όπου οι άδειες θα χορηγούνται σε άλλους πλην φυσικών προσώπων, αν... Ετσι, χωρίς σαφείς απαντήσεις και με ανοιχτά ερωτήματα υπήρξαν οι πρώτες παρενέργειες, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες ταξί έσπευσαν να πουλήσουν τις άδειες που βέβαια επεδίωξαν να τις αγοράσουν «κοψοτιμής» κερδοσκόποι ώστε να τις μοσχοπουλήσουν σε πιο... ψύχραιμες ημέρες.

Επρεπε να γίνει «εκστρατεία» αποφόρτισης του κλίματος από το Συνδικάτο των Ιδιοκτητών Ταξί για να συγκρατήσει τους φοβισμένους και να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία τους (άδειες) που απαξιώθηκαν σημαντικά από τη μία ημέρα στην άλλη ­ οι πιο μετριοπαθείς εκτιμούν ότι οι άδειες πωλούνται κατά 5% φτηνότερα από ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η πτώση της τιμής τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. «Καλέσαμε τους ιδιοκτήτες που, λόγω συνταξιοδότησης, ήθελαν να πουλήσουν τώρα τις άδειες να περιμένουν... Απελευθέρωση επαγγέλματος δεν σημαίνει ασυδοσία. Το πρόβλημα στον χώρο των ταξί δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό, δηλαδή αφορά τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και όχι την αύξηση των αδειών ταξί» μας είπε ο κ. Λευτέρης Τερζάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). «Τα ταξί ούτε κλειστό επάγγελμα είναι ούτε ολιγοπώλιο ούτε μονοπώλιο. Ας στραφούν λοιπόν εκεί όπου υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις».

Το καθεστώς όμως που ισχύει με τις άδειες είναι το «κλειδί» για τον χαρακτηρισμό του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί ως «κλειστού». Η έκδοση νέων αδειών έχει παγώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Μόνο όσοι τις έχουν ήδη στα χέρια τους μπορούν να τις πουλήσουν σε άλλους για να αποκτήσουν ταξί. Ως το 1967 υπήρχαν στην Αθήνα 2.700 ταξί. Η χούντα απελευθέρωσε τις άδειες και έφθασαν το 1974 να είναι 10.000 τα ταξί. Από το '74 και μετά προστέθηκαν άλλες 3.500-4.000 άδειες, φτάνοντας έτσι να υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με τα μητρώα, 14.500 ταξί (15.500 ταξί αν υπολογισθούν και τα γκρι ταξί που κυκλοφορούν στο υπόλοιπο Αττικής ­ Λαύριο, Μέγαρα κ.α.). Επειδή κρίθηκε ότι στην Αθήνα είναι υπερβολικός ο αριθμός τους σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων μεταφορών και την πληθώρα των ΙΧ που κυκλοφορούν, το 1994 έγινε ρύθμιση ώστε να μην επιτρέπονται άλλες άδειες στο Λεκανοπέδιο. Στις άλλες περιοχές κάθε δύο χρόνια συνέρχεται η Νομαρχιακή Επιτροπή και κρίνει αν η πόλη ή η κωμόπολη χρειάζεται νέες άδειες και κατά περιόδους χορηγούνται. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να έχει ως δυο άδειες στο όνομά του.

«Αν απελευθέρωση του επαγγέλματος εννοούν να μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να έχει πέντε, έξι ή 10 άδειες στο όνομά του ας γίνει. Διότι αυτός που θα αποφασίσει να κάνει μια τέτοια επένδυση δεν θα είναι ευκαιριακός και γυρολόγος. Ας γίνει όμως στο πλαίσιο των υπαρχουσών αδειών» επισημαίνει ο κ. Τερζάκης.

Το σκεπτικό του ΣΑΤΑ στηρίζεται στους εξής άξονες:

* Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει εκδώσει καμία ντιρεκτίβα σε ζητήματα που αφορούν οχήματα κάτω των εννέα θέσεων και αφήνει στη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων να ρυθμίσει τα θέματα αυτά.

* Ο διεθνής οργανισμός για τις οδικές μεταφορές IRU (International Road Transport Union) έχει διατυπώσει την άποψη ότι η σχέση του ταξί με τον πληθυσμό θα πρέπει να είναι 1 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα σήμερα η αντιστοιχία είναι 3,65 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. «Επομένως είναι τριπλάσιος ο αριθμός από αυτόν που εκτιμάται ότι πρέπει να είναι και όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει ζώντας στη χώρα μας δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερα ταξί αλλά από αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους» σημειώνει ο κ. Τερζάκης.

Χαρακτηριστικό δείγμα της «θολούρας» που υπάρχει αφότου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου των κλειστών επαγγελμάτων ήταν και η απάντηση που έδωσε στη Βουλή (Παρασκευή 19 Μαΐου) ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είπε ότι για την κυβέρνηση και για το υπουργείο Μεταφορών «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα μεμονωμένης αλλαγής του καθεστώτος που διέπει τη χορήγηση αδειών ταξί στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής. Θα συζητηθούν όλα». Περιορίστηκε έτσι στη γενικόλογη διαπίστωση ότι «πρέπει όλα τα επαγγέλματα που σήμερα στην Ελλάδα συγκροτούν κατά την άσκησή τους την ενιαία οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να διερευνηθούν, να αρθούν τα αντικίνητρα και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν και να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης των επαγγελμάτων αυτών στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εθνικής οικονομίας, του οικονομικού συστήματος της χώρας».
Τι ισχύει σε χώρες της ΕΕ

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα αφενός για την εξασφάλιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και αφετέρου για τη μείωση των τιμών.

Αυτή είναι η θέση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η οποία αποτυπώνεται σε αρκετές εκθέσεις τις οποίες έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δεν έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη περιορισμών στην εξάσκηση ενός επαγγέλματος ή επιχειρηματικής δραστηριότητας εξασφαλίζει την ποιότητα, καθώς η απουσία ανταγωνισμού συνήθως οδηγεί στα ύψη τις τιμές και μειώνει αισθητά το επίπεδο και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.

Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, σημαντικά βήματα προόδου στην απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων προς όφελος του καταναλωτή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων ανάμεσα στις χώρες-μέλη: Η κατάργηση του κριτηρίου της εθνικότητας για την άσκηση ή μη ενός επαγγέλματος θεωρείται από τον Οργανισμό σημείο-κλειδί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Στις περισσότερες εκθέσεις του ο ΟΟΣΑ χωρίζει τα κλειστά επαγγέλματα σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τις νομικές, τις ιατρικές τις λογιστικές και τις τεχνικές υπηρεσίες. Γι' αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, το καθεστώς στις ευρωπαϊκές χώρες έχει ως εξής: ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Πρόκειται για μια από τις χώρες με τους λιγότερους περιορισμούς στην άσκηση επαγγέλματος ή δραστηριότητας, καθώς μόλις δύο επαγγέλματα στον τομέα της λογιστικής θεωρούνται κλειστά. Ορισμένα προβλήματα είχαν προκύψει πριν από μερικά χρόνια στον οδοντιατρικό κλάδο, καθώς υπήρξε μεγάλη άνοδος των τιμών ­ τις οποίες ορίζει η Ενωση Οδοντιάτρων ­ αλλά με την παρέμβαση του κράτους βρέθηκε συμβιβαστική λύση. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Το πρόβλημα το οποίο είχε να αντιμετωπίσει η γερμανική κυβέρνηση αφορούσε κυρίως τον ομόσπονδο χαρακτήρα του κράτους και τους περιορισμούς που υπήρχαν στη μετακίνηση ενός επαγγελματία από το ένα κρατίδιο στο άλλο. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν ­ κατά κανόνα ­ καταργηθεί και οι μοναδικές προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται για την εξάσκηση ενός επαγγέλματος αφορούν την εκπαίδευση την οποία πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος. ΙΤΑΛΙΑ

Σε 19 ανέρχονται τα ελεγχόμενα επαγγέλματα, αριθμό τον οποίο ο ΟΟΣΑ θεωρεί υπερβολικό και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία. Ανάμεσα στα επαγγέλματα τα οποία είναι κλειστά στη γειτονική χώρα είναι και αυτά του δημοσιογράφου, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα και του γεωλόγου. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Περίοδο ριζικών αλλαγών για τα κλειστά επαγγέλματα διανύει η Βρετανία, καθώς έχουν μειωθεί πολύ οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας. Προς το παρόν 18 επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, αν και η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές κυρίως στους τομείς της Δικαιοσύνης και της Υγείας, τομείς όπου παρατηρούνται και οι περισσότεροι περιορισμοί στην άσκηση επαγγέλματος.
5 ερωτήσεις 5 απαντήσεις Ποια, πότε και πώς 1 Τι εννοούμε λέγοντας «κλειστό επάγγελμα»;

Είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς έναν συγκεκριμένο ορισμό στην έννοια «κλειστό επάγγελμα», αφού ο χαρακτηρισμός «κλειστό» εξαρτάται από το πρίσμα και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αντιμετωπίζεται ένα επάγγελμα ή μια δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Μάρδα, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου, αλλά και όπως διαφαίνεται σε αρκετές εκθέσεις του ΟΟΣΑ, τα κλειστά επαγγέλματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά τα οποία είναι κλειστά βάσει νομοθεσίας και σε εκείνα που είναι κλειστά βάσει προδιαγραφών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ταξί, όπου ο αριθμός των αδειών είναι συγκεκριμένος, ενώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη δεύτερη κατηγορία είναι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα αρκεί να πληροί τις σαφείς προδιαγραφές και προϋποθέσεις που υπάρχουν. 2 Τι σημαίνει λοιπόν απελευθέρωση ενός κλειστού επαγγέλματος;

Σημαίνει μερική ή ολική κατάργηση των περιορισμών οι οποίοι υπάρχουν σε αυτά. Συνήθως οι περιορισμοί αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1) Στις προϋποθέσεις έναρξης επαγγέλματος ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. 2) Στα αποκλειστικά δικαιώματα για άσκηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. 3) Στην οργανωτική δομή επαγγελμάτων (αν θα είναι δηλαδή συνεταιρισμός, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης κτλ.). 3 Πότε θα γίνει αυτή η απελευθέρωση;

Ακόμη δεν έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα, αν και ως το τέλος του χρόνου θα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη των διαδικασιών. Οπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου, σε πρώτη φάση θα δοθεί προτεραιότητα στην απλούστευση των διαδικασιών έναρξης ενός επαγγέλματος, με άλλα λόγια στον περιορισμό της γραφειοκρατίας η οποία απαιτείται. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα δικαιολογητικά, χαλαρότερες προϋποθέσεις και μεγαλύτερη ευκολία για την άσκηση ενός επαγγέλματος. Αργότερα θα εξεταστούν και τα «κλειστά», βάσει νομοθεσίας, επαγγέλματα, καθώς και οι κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για να απελευθερωθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται δύσκολο να γίνει οτιδήποτε πριν από το 2001. 4 Για ποιον λόγο πρέπει να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα; Το επιβάλλει η ΕΕ ή ο ΟΟΣΑ;

Οχι, πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρέπει βάσει κοινοτικής οδηγίας να «ανοίξουν» όλα τα επαγγέλματα. Αυτό που επιβάλλει μια τέτοια κίνηση είναι η ίδια η αγορά. Και αυτό γιατί με την άρση των περιορισμών για την άσκηση ενός επαγγέλματος αφενός θα μειωθούν οι τιμές και αφετέρου θα αυξηθεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, όταν η πολιτεία «άνοιξε» το επάγγελμα των συμβολαιογράφων και επέτρεψε σε άτομα που δεν ήταν δικηγόροι να ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα οι τιμές μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς ταυτόχρονα να παρατηρηθεί πτώση του επιπέδου των προσφερομένων υπηρεσιών, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πόσο θετικά επέδρασε ο υγιής ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο. 5 Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν όλα τα κλειστά επαγγέλματα;

Οχι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αυτό, για ευνόητους λόγους. Δεν είναι δυνατόν όλα τα επαγγέλματα να ασκούνται από οποιονδήποτε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν «τεχνικές» δυσκολίες για την απελευθέρωση ενός επαγγέλματος. Ενα παράδειγμα είναι αυτό του πωλητή αγαθών (πλην οπωροκηπευτικών προϊόντων) σε λαϊκές αγορές (μεταπράτη). Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν απεριόριστες άδειες για το συγκεκριμένο επάγγελμα από τη στιγμή που είναι προκαθορισμένος ο χώρος που καταλαμβάνει μια λαϊκή αγορά. Με το ίδιο σκεπτικό δεν είναι δυνατόν να δοθεί άδεια για την εγκατάσταση συνεργείου αμμοβολής σε μια αμιγώς κατοικήσιμη περιοχή και γενικότερα καταλαβαίνει κανείς ότι η απελευθέρωση ενός επαγγέλματος πρέπει να έχει πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του πολίτη-καταναλωτή.


Διαβάστε περισσότερα : http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=122640&dt=28/05/2000

Taxi in Greece

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Counter

Follow us in Facebook

Από το Blogger.